Χειρουργική Παχυσαρκίας - Η Ζωή μετά την επέμβαση
Η βαριατρική επέμβαση ξεκλειδώνει μία σειρά από ευκαιρίες στη ζωή του παχύσαρκου ασθενή
Η βαριατρική επέμβαση είναι ένα χρυσό εργαλείο.
Η βαριατρική επέμβαση δεν προσφέρει μόνο την απώλεια του βάρους.
Ξεκλειδώνει μία σειρά από ευκαιρίες από τις οποίες είναι αποκλεισμένος ο παχύσαρκος ασθενής.
Μετά την απώλεια των κιλών είναι εφικτά πράγματα που πριν φάνταζαν αδύνατα . Από τα πιο απλά όπως το να δέσει κανείς τα παπούτσια του ή να αγκαλιάσει το παιδί του ή το να ντυθεί όμορφα και να βγεί μία βόλτα μέχρι και τα πιο «δύσκολα» όπως ο αθλητισμός και άλλες ευχάριστες δραστηριότητες.
Η πορεία αυτή δεν είναι μοναχική . Κοντά στον ασθενή βρίσκεται ολόκληρη ομάδα παχυσαρκίας , με έμπειρους και εκπαιδευμένους συνεργάτες για να σας ακούσει και να σας συμβουλέψει για κάθε τι σχετικό.
Πώς θα τρώω μετά την επέμβαση;
Η διατροφή μετά την επέμβαση διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης που έχει επιλεγεί . Ο ειδικός χειρουργός σε συνεργασία με τον διατροφολόγο θα καθορίσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Κάποιοι γενικοί κανόνες που ισχύουν παντού είναι οι παρακάτω :
-
Μασάτε καλά και μην τρώτε λαίμαργα
-
Αποφεύγετε να πίνετε υγρά στην διάρκεια των γευμάτων
-
Αποφύγετε γλυκά και υγρά πλούσια σε θερμίδες ( αναψυκτικά, αλκοόλ)
-
Αποφύγετε το τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα
-
Τρώτε πέντε γεύματα κάθε ημέρα.
Πότε θα επιστρέψω στην εργασία μου;
Η επιστροφή στην εργασία είναι άμεση, καθώς οι επεμβάσεις αυτές γίνονται λαπαροσκοπικά με σύντομη διάρκεια νοσηλείας και ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία. Εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης και ποικίλει από μία ημέρα (γαστρική πτύχωση, δακτύλιος ) έως πέντε ( γαστρικό μανίκι – sleeve ) ή επτά ημέρες ( γαστρικό by-pass, κλπ ).
Μετά από πόσο καιρό μπορεί μία γυναίκα να επιδιώξει εγκυμοσύνη;
Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι καλό για δώδεκα μήνες μετά την επέμβαση να αποφύγουν κάποια εγκυμοσύνη . Στους δώδεκα πρώτους μήνες συμβαίνουν ραγδαίες αλλαγές στο σώμα και τον μεταβολισμό της γυναίκας και δεν πρέπει να μείνει έγκυος μέχρις ότου να έχει επέλθει ισορροπία στον οργανισμό της .
Πόσο συχνή θα είναι η παρακολούθηση μετά το χειρουργείο;
Ανάλογα με την επέμβαση υπάρχει διαφορετικό πρόγραμμα μετεγχειρητικής παρακολούθησης . Σαν γενικός κανόνας ισχύει ότι οι δυσαπορροφητικές επεμβάσεις ( γαστρική παράκαμψη, χολοπαγκρεατική παράκαμψη κτλ ) χρειάζονται πιο συχνή παρακολούθηση ώστε να ρυθμίζονται ελλείψεις ιχνοστοιχείων και βιταμινών ( σίδηρος , Β12 κτλ ) , όπου αυτές εμφανίζονται. Στις περιοριστικές επεμβάσεις η παρακολούθηση είναι πολύ πιο απλή .
Ομάδες Υποστήριξης
Η λειτουργία ομάδων υποστήριξης βοηθάει πολύ τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση να συζητήσουν και να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις με άλλους ασθενείς καθώς και να λύσουν ζητήματα τα οποία έχουν αθροιστεί στο μακρό χρονικό διάστημα που υπήρξαν παχύσαρκοι.