top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPanagiotis Glentis

Παιδική Παχυσαρκία

Έγινε ενημέρωση: 29 Μαΐ 2020

Τί μπορούν να κάνουν οι γονείςΗ παιδική παχυσαρκία αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες με ρυθμούς τεράστιας πανδημίας.


Από 5% που ήταν η παιδική παχυσαρκία το 1964, έφτασε σήμερα να πλησιάζει το 30% με τάση να το ξεπεράσει στα αμέσως επόμενα χρόνια.


Υπολογίζεται ότι τα παιδιά καταναλώνουν περίπου 6 ώρες από τον χρόνο τους ημερησίως σε καθιστικές δραστηριότητες όπως η τηλεόραση , ο υπολογιστής και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, με αντίστοιχη μείωση στον χρόνο που κάνουν κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας. Ίσως αυτό δεν θα ήταν κακό, αν μπορούσαν να ασκηθούν τα παιδιά τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, πράγμα που όμως είναι αδύνατο να συμβεί.


Το παιδί που κάθεται όλη μέρα μπροστά σε μία τηλεόραση βομβαρδίζεται συνεχώς με διαφημίσεις ανθυγιεινών, πλούσιων σε λίπος και ζάχαρη τροφίμων και η επίδραση αυτή ξεκινάει και διαμορφώνει διατροφικά πρότυπα και συνήθειες, από τις ηλικίες της πολύ πρώιμης προσχολικής περιόδου.


Αυτές οι πολύ αποτελεσματικές διαφημιστικές καμπάνιες σε συνδυασμό με την ζωή χωρίς άσκηση, δημιούργησαν στις μέρες μας μια γενιά παιδιών με αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα σχετιζόμενα με την παχυσαρκία.


Η Απειλή του Διαβήτη


Η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των παιδιών αυτή τη στιγμή είναι ο κίνδυνος για πρόωρη ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη, ιδιαιτέρως στα παιδιά με επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό.


Πολλοί ιατροί στον Δυτικό κόσμο, αναφέρουν τα τελευταία χρόνια μια σημαντική αύξηση στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ σε παιδιά εφηβικής ηλικίας, το οποίο σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση τις καρδιοπάθειες, την υπέρταση, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, τις νεφροπάθειες κλπ.


Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν σακχαρώδη διαβήτη στην εφηβική ηλικία, έχουν μειωμένη ποιότητα ζωής και μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης. Αν και αυτό φαντάζει τρομακτικό για τα παιδιά μας, στις περισσότερες περιπτώσεις η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης προλαμβάνονται.Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς


Όσο περισσότερο τα παιδιά κάθονται μπροστά σε τηλεοράσεις και υπολογιστές, τόσο λιγότερο παίζουν έξω στο ύπαιθρο τρέχοντας, πηδώντας ή κάνοντας ομαδικά αθλήματα που τα κρατάνε γυμνασμένα και με χαμηλό σωματικό βάρος.


Οι γονείς θα πρέπει να θέτουν όρια στον χρόνο που τα παιδιά μπορούνε να ασχολούνται με τέτοιες παθητικές δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η ενασχόληση με υπολογιστές και ηλεκτρονικά παιχνίδια.


Οι περισσότεροι παιδιάτροι στις ΗΠΑ συστήνουν 1-2 ώρες το πολύ ημερησίως για παρακολούθηση τηλεόρασης ή ενασχόλησης με τον υπολογιστή και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αν και σε μεγαλύτερα παιδιά αυτό το διάστημα μπορέι να αυξηθεί, διότι χρησιμοποιούν περισσότερο τον υπολογιστή και το διαδίκτυο στις σχολικές και εκπαιδευτικές τους ανάγκες.


Η τήρηση σωστών διατροφικών κανόνων από τους γονείς και η εφαρμογή τους και μέσα στην οικογένεια, παραμένει η σημαντικότερη επίδραση, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν σωστά διατροφικά πρότυπα και συνήθειες για το υπόλοιπο της ζωής τους.


Το γρήγορο φαγητό που τις περισσότερες φορές αποτελεί εύκολη λύση για την σημερινή οικογένεια με εργαζόμενους γονείς , πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο.


Μερικές απλές οδηγίες για το πώς μπορούν οι γονείς να αρχίσουν να αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και όλης της οικογένειας προς το καλύτερο.


1)Περιορίστε τον χρόνο στην τηλεόραση και στον υπολογιστή σε 1-2 ώρες


2)Ενθαρύνετε την συμμετοχή των παιδιών σας σε φυσική δραστηριότητα και αθλήματα


3Περιορίστε τις επισκέψεις σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού και τις παραγγελίες φαγητών απ’έξω για κατανάλωση στο σπίτι


4)Αυξήστε την κατανάλωση θρεπτικών και ισορροπημένων διατροφικά τροφών με χαμηλές θερμίδες και χαμηλά λιπαρά


5)Μην αγοράζετε για το σπίτι σνάκς πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά


Η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών στην σύγχρονη Δυτική κοινωνία, με τον ελάχιστο χρόνο που διαθέτουμε γι αυτό, είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, όμως η ανταμοιβή είναι αντίστοιχα μεγάλη για τους γονείς που θα αποφασίσουν να αναλάβουν αυτή τη δύσκολη αποστολή, χάριν της υγείας των παιδιών τους αλλά και της δικής τους.
19 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page