top of page

Η Σημασία της Διατροφής πριν και μετά την
Βαριατρική επέμβαση

nutritional-counseling.jpg

Νοσογόνος παχυσαρκία

Το πολύ αυξημένο βάρος σώματος δεν συνάδει με έναν υγιή ανθρώπινο οργανισμό, όπως αυτός έχει την θέση του στο ζωικό βασίλειο. Δηλαδή το ανθρώπινο είδος δεν είναι φτιαγμένο για να «σηκώνει» 100 και 150 κιλά. 


Η ονομαζόμενη κακοήθης ή νοσογόνος παχυσαρκία είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά της. Μια κατάσταση που αναμφίβολα θα προκαλέσει αναπόφευκτη νοσηρότητα και τελικά πρώιμη θνησιμότητα.

Με απλά λόγια, ένα άτομο με νοσογόνο παχυσαρκία θα παρουσιάζει συχνά, από νεαρή ηλικία και όσο μεγαλώνει όλο και περισσότερα προβλήματα υγείας που θα έχουν σχέση με το υψηλό σωματικό του βάρος.

 

Τελικά θα αποβιώσει δυστυχώς από κάποιο από αυτά, χάνοντας χρόνια που θα μπορούσε να ζήσει. Είναι κρίμα. 

Διατροφή αντί για εγχείρηση; ή διατροφή ΚΑΙ εγχείρηση; 


Καλό θα ήταν ο υποψήφιος για επέμβαση βαριατρικής χειρουργικής να μην έχει την ψευδαίσθηση ότι η επέμβαση θα του επιτρέψει να τρώει οτιδήποτε, οποτεδήποτε και οσοδήποτε. 
Από την άλλη δεν τίθεται θέμα να λύσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας του με δίαιτα. Αν ήταν έτσι δεν θα είχε ανάγκη να εγχειρισθεί. 


Όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν στο σημείο να πάρουν αυτή την σημαντική απόφαση έχουν μια μακρά ιστορία διαιτών με εξέλιξη τύπου «γιο-γιό» και κάθε φορά μια επαναπρόσληψη  και επαύξηση του βάρους. 
Συνεπώς η «διατροφική υποστήριξη» είναι απαραίτητη όχι για να αδυνατίσει τον ασθενή αλλά γιατί ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ, ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ και ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ το χειρουργείο. 

Πότε χρειάζεται να επέμβει ο Διατροφολόγος/Ενδοκρινολόγος;


Α. Κάθε σοβαρή ομάδα βαριατρικής χειρουργικής πραγματοποιεί έναν πλήρη προ-εγχειρητικό έλεγχο, αρκετό καιρό πριν το χειρουργείο. Αυτός πρέπει να περιλαμβάνει

 
1. Ερωτηματολόγιο σχετικά με :
• τις διατροφικές συνήθειες, 
• τα ψυχολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την διατροφική συμπεριφορά
• την (συνήθως ανύπαρκτη) σωματική δραστηριότητα


2. Εξέταση ιατρική με ανθρωπο-μετρήσεις σώματος για τον υπολογισμό του λίπους, της κατανομής του στο σώμα και τις πιθανές παθήσεις που έχουν ήδη παρουσιαστεί.


3. Εξετάσεις αίματος και άλλες (ενδεχομένως ακτινογραφίες κλπ).


4. Συμβουλές για προ-εγχειρητική διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, κάτι που μπορεί να γίνει με την διατροφή (ή με συμπληρώματα). 


5. Εξηγήσεις για τα οφέλη της εγχείρησης, αλλά και για τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες που πρέπει να γίνουν ώστε το όλο εγχείρημα να επιτύχει απόλυτα και να δώσει μια τελειωτική λύση στο πρόβλημα. 
 

Β. Αμέσως μετά την επέμβαση χρειάζεται μια ειδική διατροφή άμεσα μετεγχειρητικά. Αυτή θα προσαρμοστεί στην αρχική ευαισθησία του εγχειρισμένου γαστρεντερικού σωλήνα, θα αποτρέψει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα και θα καλύψει τις ανάγκες σε βιταμίνες και ισχνοστοιχεία. 

Γ. Στην συνέχεια μεσοπρόθεσμα, η τακτική παρακολούθηση θα συνοδεύσει την απώλεια βάρους με χρήσιμες συμβουλές για διατροφή προσαρμοσμένη στα νέα ανατομικά δεδομένα και φυσική άσκηση. 


Δ. Τέλος μακροπρόθεσμα η ψυχολογική και διατροφική υποστήριξη θα αποτρέψει την επαναπρόσληψη βάρους. 

Σε όλες τις μελέτες πενταετίας και δεκαετίας που έχουν πραγματοποιηθεί από τα μεγάλα κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, βγαίνει το ίδιο πάντα συμπέρασμα: 


Η επιτυχία κρίνεται από την τακτική παρακολούθηση από τον Διατροφολόγο/Ενδοκρινολόγο για πολλούς μήνες μετά. 
Η «αποτυχία» δηλαδή η επαναπρόσληψη βάρους μετά το χειρουργείο, είναι πολύ συχνή σε άτομα που διέκοψαν την επαφή με την ιατρική ομάδα. 

 

Κανδηλώρος Χάρης

Ενδοκρινολόγος / Διατροφολόγος
 

bottom of page