top of page

Λαπαροσκοπική Γαστρική Παράκαμψη - Λαπαροσκοπικό Bypass

laparoskopiki_gastriki_parakampsi_gastri

Η γαστρική παράκαμψη (by-pass) είναι μία επέμβαση περιοριστική και δυσαπορροφητική η οποία για πρώτη φορά έγινε στις ΗΠΑ το 1993.

Από τότε έχει γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ γίνονται 150000 – 200000 τέτοιες επεμβάσεις.

Η επέμβαση αυτή, διαφέρει από τις περιοριστικές επεμβάσεις παχυσαρκίας. Εκτός από την μείωση στην ποσότητα τροφής που μπορεί κάποιος να καταναλώσει, επιπλέον δεν αφήνει όλόκληρη την ποσότητα της τροφής να απορροφηθεί στο λεπτό έντερο.

‘Ετσι ελαττώνεται πολύ η πρόσληψη των θερμίδων με το φαγητό και επιταχύνεται η απώλεια των κιλών.

Είναι από τις πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις που αντιμετωπίζουν τη νοσογόνο παχυσαρκία και απευθύνεται σε πολύ σοβαρές καταστάσεις παχυσαρκίας (υπερνοσογόνος παχυσαρκία).

 

Τεχνική της επέμβασης

Η τεχνική της γαστρικής παράκαμψης (gastric by-pass) η οποία μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, είναι να δημιουργήσει έναν μικρό γαστρικό θύλακο 15 – 30 κυβικά εκατοστά και να γίνει παράκαμψη του υπολοίπου τμήματος του στομάχου με ένα τμήμα νήστιδος (αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου)

Υπάρχουν 2 είδη τεχνικών

Η εγγύς γαστρική παράκαμψη, όπου η αναστόμωση του λεπτού εντέρου γίνεται μετά από 80 – 150 εκατοστά έλικας νήστιδος και η περιφερική γαστρική παράκαμψη, στην οποία η αναστόμωση γίνεται στα 100 – 150 εκατοστά από το τέλος του λεπτού εντέρου (ειλεοτυφλική βαλβίδα).

Ο μικρός γαστρικός θύλακος εξασφαλίζει μετά από μικρή πρόσληψη τροφής να επέρχεται το αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η περαιτέρω πρόσληψη τροφής. Η τροφή η οποία περνάει από τον γαστρικό θύλακο στο λεπτό έντερο δεν υφίσταται άμεσα απορρόφηση, παρακάμπτει το μήκος της έλικας Roux και απορροφάται στο υπόλοιπο λεπτό έντερο αφού αναμειχθεί με τη χολή και τα παγκρεατικά υγρά.

Επιτυγχάνεται έτσι η μερική και όχι πλήρης απορρόφηση της τροφής στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της γαστρικής παράκαμψης στη μείωση του σωματικού βάρους είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά:

1.   Επιτυγχάνεται μείωση του πλεονάζοντος σωματικού βάρους κατά 90 – 100 % και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι μόνιμα.

2.   Μετά την γαστρική παράκαμψη ρυθμίζονται οι περισσότερες συνοδές νοσογόνες καταστάσεις.

3.   Η υπερλιπιδαιμία ρυθμίζεται στο 70% των ασθενών

4.   Η ιδιοπαθής υπέρταση εξαλείφεται στο 70% των ασθενών ενώ στο υπόλοιπο 30% επιτυγχάνεται η μείωση των δόσεων των αντιυπερτασικών φαρμάκων

5.   Εξαλείφεται η άπνοια του ύπνου και μειώνεται σημαντικό σημαντικά το ροχαλητό κατά τον ύπνο.

6.   Ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ ο επιτυγχάνεται στο 90% των ασθενών και αυτό συμβαίνει από τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες

7.   Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εξαλείφεται στο 100% των ασθενών.

8.   ενώ η θνησιμότητα λόγω της παχυσαρκίας μειώνεται κατά 89% στα πρώτα 5 χρόνια μετά το χειρουργείο.

Κίνδυνοι

1.    Διαφυγή από την αναστόμωση

2.    Στένωση στην αναστόμωση

3.    Αναστομωτικά έλκη

4.    Σύνδρομο Dumping (ταχυκαρδία, εφίδρωση, λιποθυμική τάση, διάρροια – διαρκεί 30 – 45 λεπτά)

5.    Έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων

•    Μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερπαραθυρεοειδισμό

•    Μειωμένη απορρόφηση σιδήρου (σιδηροπενική αναιμία)

•    Μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Β12 ( μεγαλοβλαστική αναιμία)

•    Μειωμένη απορρόφηση θειαμίνης

•    Μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών

•    Μειωμένη απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών κυρίως βιταμίνης Α

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της επέμβασης είναι ότι βοηθάει πάρα πολύ τα παχύσαρκα άτομα που έχουν ιδιαίτερη τάση στο τσιμπολόγημα και στα γλυκά.

Είναι η βαριατρική επέμβαση που δίνει την μεγαλύτερη διατροφική ελευθερία στον ασθενή και η απώλεια βάρους είναι ανεξάρτητη του είδους της τροφής που καταναλώνεται.

Επίσης είναι ιδανική επέμβαση στους ασθενείς που έχουν έντονη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οισοφαγίτιδα, καθώς την θεραπεύει.

Επειδή όμως είναι μία μείζων επέμβαση, πρέπει να επιλέγεται με αυστηρά κριτήρια από την χειρουργική ομάδα και ο ασθενής να ενημερώνεται λεπτομερώς για τα οφέλη, τους κινδύνους και τις απώτερες μετεγχειρητικές συνέπειες που θα επιφέρει αυτή η επέμβαση στην ζωή του.

bottom of page